Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

To Domain Name System στην Ελλάδα

Domain Name System (DNS) είναι η τεχνολογία που αναπτύχθηκε προκειμένου να γίνει εύκολη η χρήση του διαδικτύου και να πλησιάσει τον μέσο χρήστη. Το domain name είναι ο ειδικός κωδικός που λειτουργεί ως ηλεκτρονική διεύθυνση για κάθε ιστοσελίδα συνδεδεμένη στο διαδίκτυο. Η επιτυχία του συστήματος έγινε οριστική με την παρουσίαση του παγκόσμιου ιστού (World Wide Web). Η εμφάνιση περιεχομένου στις ιστοσελίδες έδωσε πνοή και δυναμική στην εξάπλωση του διαδικτύου καθώς και εμπορικό χαρακτήρα. Στην Ελλάδα μέχρι περίπου το μέσον της δεκαετίας του 90, η χρήση του διαδικτύου περιοριζόταν σε πανεπιστήμια και επιστημονικές κοινότητες. . Αρμόδιος επιστημονικός φορέας είχε ορισθεί το Ινστιτούτο Πληροφορικής (ΙΠ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης . Το Ινστιτούτο τηρούσε το μητρώο των ονομάτων του .gr το οποίο αριθμούσε σε λίγες χιλιάδες ονομάτων.

Η καταχώρηση ονομάτων γινόταν χωρίς κόστος για κάθε ενδιαφερόμενο ο οποίος ήθελε να χρησιμοποιήσει την νέα αυτή τεχνολογία. Το 1997 από την Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤ) , συντάχθηκε ο πρώτος κανονισμός της ΕΕΤ για την καταχώρηση ονομάτων χώρου του .gr. Από την ΕΕΤ ορίστηκε το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ-ΙΠ) σαν διαχειριστής των καταχωρήσεων και του μητρώου όλων των ονομάτων για τον ελληνικό χώρο (.gr). Ιδρύθηκε το Τμήμα Διαχείρισης Ονομάτων Internet του ΙΤΕ-ΙΠ με αποκλειστική αρμοδιότητα την διαχείριση του μητρώου και την λειτουργία του DNS του .gr. Ο κανονισμός επέφερε σημαντικές αλλαγές στις Ελληνικές καταχωρήσεις ονομάτων. Ορίστηκε τέλος καταχώρησης για τις νέες καταχωρήσεις και περίοδος καταχώρησης διετούς διάρκειας. Δόθηκε στους χρήστες το δικαίωμα των ετήσιων ανανεώσεων των ονομάτων που είχαν στην χρήση τους για όσα χρόνια το επιθυμούσαν. Τα νομικά πρόσωπα απέκτησαν το δικαίωμα της καταχώρησης δέκα ονομάτων ανά φορέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δύο ονομάτων και οι Έλληνες πολίτες ενός. Δημιουργήθηκαν οι υποχώροι .com.gr, .net.gr, .org.gr, .edu.gr και .gov.gr για καταχωρήσεις ονομάτων οι φορείς των οποίων πληρούσαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Ο κανονισμός του 1999 αναθεωρήθηκε από την ΕΕΤΤ και βελτιώθηκε τον Νοέμβριο του 1999, δίνοντας το δικαίωμα σε φορείς και ιδιώτες εκτός Ελλάδας να καταχωρήσουν και αυτοί ονόματα ενώ επετράπη η χωρίς περιορισμό πλήθους καταχώρηση ονομάτων για όλους τους Έλληνες χρήστες. Τέλος, με τον νόμο 2867/2000 η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ορίστηκε υπεύθυνη για τις εκχωρήσεις ονομάτων του .gr. Με την απόφαση της ΕΕΤΤ υπ' αριθμό 268/73 του Νοεμβρίου του 2002 ορίστηκαν τα κριτήρια που ισχύουν σήμερα για τις εκχωρήσεις ονομάτων με βάση τα οποία δικαίωμα εκχώρησης απεριορίστου πλήθους ονομάτων έχουν όλοι οι Ελληνικοί και ξένοι φορείς καθώς και τα φυσικά πρόσωπα. Από τον Ιούλιο του 2004 το ΙΤΕ-ΙΠ έχει σαν αρμοδιότητα την τήρηση του Μητρώου Ονομάτων του .gr και την λειτουργία του DNS του ενώ οι καταχωρήσεις ονομάτων γίνονται μέσω εξουσιοδοτημένων από την ΕΕΤΤ φορέων που ονομάζονται "Καταχωρητές".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πρέβεζα